DATUM: 12 November
TID: 13.30-17.00
PLATS: Långheds bygdegård
Konstfrämjandet Gävleborg bjuder in till en träff om kulturdriven utveckling och samarbete mellan regionala och lokala initiativ i Långheds Bygdegård den 12 November!
Träffen ingår i en serie möten som arrangeras inom projektet xKONSTx vilket är ett treårigt projekt med målet att om tre år kunna genomföra en större och samordnad konsthändelse med en geografisk spridning över hela Gävleborg. Vår förhoppning är att denna händelse, och det arbete som leder fram till den, ska kunna ligga till grund för en återkommande konsttriennal.
Inför den här träffen är vi särskilt intresserade av hur relationer mellan föreningar/institutioner som verkar regionalt och lokala, ofta ideellt drivna initiativ/föreningar kan se ut och utvecklas? Vi är ju själva en regional förening och vi funderar ständigt på hur vi samverkar med lokala föreningar på ett sätt så vi alla får ut det bästa av det. Vi kommer också få ta del av exempel hur konstprojekt kan vävas samman med kulturdriven utveckling, som lite pepp inför vad vi skulle kunna åstadkomma tillsammans!
Vår inspiration är ”Skogen mellan oss” 2021,då Konstfrämjandet Gävleborg tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerade en geografiskt utspridd sommarutställning med bygdemarknadens mångfald som utgångspunkt. Utställningen tog plats både i olika föreningars lokaler men också utomhus. På vår hemsida kan en läsa mer om vad som gjordes inom Skogen mellan oss 2021 (http://gavleborg.konstframjandet.se/projekt/skogen-mellan-oss/)
Den här gången har vi lite mer tid på oss och påbörjar därför projektet med en serie nätverksträffar 2022-2023 till vilka vi i ett första skede bjuder in föreningar, konstnärsdrivna initiativ och lokala aktörer till att samlas, lära och skapa en gemensam plattform att utgå ifrån. Parallellt med detta arbetar vi tillsammans med Kultur Gävleborg för att skapa en dialog som också involverar länets offentliga institutioner och kommuner, för att på så sätt undersöka förutsättningarna för en gemensam kraftansträngning som kan omfatta och sprida sig över länet.
Träffen startar 13.30 och vid 17.00 bjuder vi på soppa!
ADRESS: Långheds Bygdegård, Långhed 611, 822 92 Alfta
MED BIL
Gävle/Sandviken: E4 till Tönnebro, väg 83 till Bollnäs
Söderhamn: väg 50 till Bollnäs
Hudiksvall: E4 till Söderhamn, väg 50 till Bollnäs
Ljusdal: väg 83 till Bollnäs
Från Bollnäs ta väg 50 mot Alfta.
Ta till höger mot Alfta Centrum, ta andra avfarten i rondellen och kör förbi Hemköp. Ta sedan till höger där det är skyltat Långhed. Följ vägen ungefär 6km och du ser bygdegården till vänster.
SAMÅKNING: Det är möjligt att samåka i en bil från Gävle, och en bil från Sandviken (som går via Ockelbo). Anmäl att du vill samåka i samband att du anmäler dig till träffen så kontaktar vi dig om det är möjligt!
OM DU PLANERAR ATT ÅKA BIL OCH GÄRNA PLOCKAR UPP NÅGON PÅ VÄGEN: Ange det i anmälan så kollar vi om det är någon som vill följa med!
KOLLEKTIVTRAFIK
Konstfrämjandet ordnar skjuts från busshållplatsen till bygdegården och tillbaka dit. Berätta för oss om du reser kollektivt när du anmäler dig!
Till Långhed
Tåg till Bollnäs resecentrum
Buss 100 från Bollnäs resecentrum med avgång 12:30, ankommer till Alfta Hemköp 12:56
Från Långhed
Buss 100 från Alfta Hemköp med avgång 17:02, ankommer till Bollnäs resecentrum 17.35
Buss 100 från Alfta Hemköp med avgång 18:02, ankommer till Bollnäs resecentrum 18.35
13.30 – 13.45 Ankomst & fika
13.45 – 14.00 Kort presentation av projektet xKONSTx och Konstfrämjandet Gävleborg
14.00 – 15.00 Nils Phillips berättar om Röstånga Konsthall
Röstånga by har de senaste tio åren jobbat framgångsrikt med lokal utveckling på den skånska landsbygden. Genom samverkan, det gemensamma bygdebolaget och med kulturen som hävstång och utvecklingskraft, har man bidragit till att skolan kan behållas och avfolkningen vänts till inflyttning. Nils Phillips, från föreningen Röstånga Tillsammans, berättar om hur de mobiliserat, organiserat och finansierat verksamheten – som började med att de tillsammans byggde Sveriges minsta konsthall!
Film att se inför föreläsningen om en är nyfiken: Så byggde vi Röstånga Konsthall (4 minuter): https://www.youtube.com/watch?v=jYZEHSuv7x4
Efter Nils föreläsning finns tid för frågor och diskussion.
(Föreläsningen sker digitalt)
15.00 – 15.15 Paus / bensträckare
15.15 – 16.30 Panelsamtal med representanter från Folkteatern, Kultur Gävleborg, Konstfrämjandet och Edsbyns Museum
Hur kan relationer och projekt mellan aktörer med regionala uppdrag utveckla relationer och lokala, ofta ideellt drivna initiativ och föreningar utvecklas? Vilka utmaningar och möjligheter ser vi?
16.30 – 17.00 Performance av Cilla Berg – Goose Speech
Cilla Bergs konstnärliga verksamhet består främst av skulptur och performance, men även text, kostym och ljud spelar en viktig roll. Hon är intresserad av rituella beteenden, i synnerhet funktionen av föremål i dessa, och konstens potential att skapa liknande psykologiska processer av transformation och affirmation. Hon utforskar föremåls agens, dvs vad vi tror om dem: vad de kan göra och ha för roll. Det skulpturala arbetet rör sig mellan scenografiska objekt som är gjorda för att användas och kan vara rekvisita i performance, till skulpturer som står för sig själva och uppbär en egen performativitet. Material och att skapa med händerna är en viktig del av både arbetsprocessen och de färdiga verken. Hon arbetar med bland annat papier maché och självtorkande lera, textil, färg och saker hämtat från naturen, tex grenar och stenar.
17.00 – 18.00 Soppbuffé, kaffe & dessert