Nära residens på Wij Trädgårdar — av Konst och Landskap i Ockelbo

Konst och Landskap i Ockelbo bjuder in konstnärerna Emma Friberg, keramiker från Stockholm men med sommarboende i Mörtebo och Michael Stumpf, baserad i Bergen, men som bor och arbetar deltid i Lingbo, till ett residens i anslutning till Wij Trädgårdar och kolonilotterna i Ockelbo.

Emma Friberg är intresserad av materialets geologiska och sociala anknytning. Hon utforskar platsspecifikt människans relation till marken, brukandet av denna och de föremål den genererar. Hon har tidigare arbetat med tex. Englands porslinsindustri, nedmonterade kaolinbrottet Bromölla, IFÖ verken, Yaoli och Gaolingberget i Kina.

Michael Stumps utforskar skulpturens möjligheter – dess installation och uppfattning. Michael är utbildad vid State Academy of Fine Art Karlsruhe, GER (Diploma) och Glasgow School of Art, UK (MFA). Han visar regelbundet utställningar i gallerier och offentliga institutioner i Storbritannien, Europa och Nordamerika. Michael får genom projektet möjlighet att etablera djupare kontakt med lokalsamhället.

Residensen är en del av projektet ”Mellan mark och människor”, format av Konst och Landskap tillsammans med INRA Studios i Marmaverken. De kommer parallellt med varandra att arbeta utifrån trädgården som en social och kunskapsgivande plats för att skapa gemensamma sätt att tänka kring en hållbar framtid. Sommaren 2025 möts de olika platserna och dess konstnärer i en kultur- och skördefest på Wij Trädgårdar. Konstnären Anna Åstrand, grundare av Lingbo Konsthall samverkar med Yngve Gunnarsson från Konst och Landskap kring projektets verksamhet på WIj.

Kontaktpersoner: Yngve Gunnarsson, yngvemgunnarsson@gmail.com Anna Åstrand, anna@annaastrand.com

Visa alla