Om ”Det finns i skogen” — Om projetket

Under våren har tre konstnärer, Amanda Selinder, Natasha Dahnberg och Emma Sörensen arbetat med konstprojekt på tre orter i Gävleborg. Deras verk och konstnärliga undersökningar visas upp som en del av sommarutställningen ”Det finns i skogen”. Utöver det har några konstnärer antagits efter ett så kallat “Open Call” som gjorde i våras. Då eftersökte vi konst att visa utomhus och i våra samarbetspartners lokaler. Gensvaret var stort och efter att ha läst igenom alla ansökningar antogs nio konstnärer till projektet. De övriga har tillkommit genom våra samarbetspartners, på deras initiativ, det är också därför vissa verk och utställningar har avvikande öppettider.

  • Vi valt ut verk som vi tycker väcker intressanta tankar och samspelar med det temat. Resultatet är ganska spretigt, vilket också varit meningen då vi har inspirerats av bygdemarknader och andra roliga tillställningar där en salig blandning av uttryck samsas. Vi visar allt från textilkonst, skulptur och hantverk i form av pilflätning. Det som saknas är måleri och fotografi, då det varit svårt att hitta lokaler till det.
    Säger Karin Bäckström, koordinator och curator för projektet

Att samverka med våra medlemmar och samarbetspartners i projektet har varit viktigt. Vi har tillsammans kommit fram till vilken konst som ska visas på vilken plats. Istället för att göra urvalet centralt har varje plats fått stort inflytande i beslutsprocessen.


  • Att Konstfrämjandet inte kommer med ett ovanifrån-perspektiv tycker vi känns viktigt
    säger Verksamhetsledare Jon Perman

För att hitta till utställningsplatserna rekommenderas en titt på utställningens hemsida – eller i utställningens fanzine som utöver en kort presentation av konstnärerna och innehåller två texter, en av Anna Sanvaresa (Gävle) och en av filosofen Erik Hallstensson (Uppsala) samt några recept inspirerade av finnskogen, som skapades av konstnärsduon [krig] under projektets uppstarts/inspirations-residens i Jädraås 2019.


  • Vi hoppas vi ligger rätt i tiden, att en utställning av det här slaget kan locka både långväga besökare, som upptäcker Sverige såhär i coronatider, men också väcka nyfikenhet hos regionens invånare!
    säger Jon Perman

Utställningen är en del av Konstfrämjandets stora projekt “Skogen mellan oss” som tar plats i sex regioner i mellansverige. På hemsidan finns presentationer av konstnärerna och deras respektive projekt, samt adresser till platserna och öppettider för de arrangörer som visar konst kopplat till projektet. Vi har också valt att inkludera utställningar som arrangeras av våra samarbetspartners i programmet, eftersom vi tycker de är väl värda ett besök!

Visa alla