Konstfrämjandet Gävleborg

2

Konstfrämjandet Gävleborg

Klotterinstitutet ISK-X

Initiativet Klotterinstitutet studerar, utbildar och undersöker gemensamt fenomenet klotter i alla dess former, som konst, som handling, som del av det offentliga rummet och som kultur idag.
Institutets nyheter direkt på mailen? Skriv upp sig här! Hitta oss på Facebook! Följ oss på Instagram!
Initiativet Klotterinstitutet studerar, utbildar och undersöker gemensamt fenomenet klotter i alla dess former, som konst, som handling, som del av det offentliga rummet och som kultur idag.

Med utgångspunkten i att klotter är allas konst, något som alla kan göra, används temat som grund för olika frågeställningar kring konst, kreativitet och demokrati. Vi håller till på kulturhuset Kungen där det finns möjligheter att experimentera med ett brett spektra av uttryck såsom teckning,måleri, trä och textilslöjd, screentryck. Ordet “klotter” används som ett pedagogiskt grepp för att undvika prestationsångest och skapa kreativitet.

 

 

PROGRAM MARS-JUNI 2019
Kulturhuset Kungen, Fredriksgatan 35, Sandviken

Screentryck
20 Mars – 3 April
Onsdagar kl 18.00
Lär dig trycka dina egna screentryck på papper och textil!
Screentryck är en enkel tryckmetod som kan användas till de flesta material.Lämpligt för den som vill trycka affischer, kläder, klistermärken mm.Vi börjar, i sann klotter anda, med att trycka och tar sedan reda på vad vi gjort. Vi går igenom hela processen från ide till original och vidare till färdigt tryck.

 

Banderoller och slagord med ISKX!
10 -17 April
Onsdagar kl 18.00
Bygg, måla och tryck dina egna banderoller
Banderoller och slagord är enkla och fredliga verktyg för att göra sig hörd i offentligheten.Lite lagomt innan första maj är ni välkomna att göra eran alldeles egna banderoll tillsammans med klotterinstitutet. Vi tillhandahåller allt material men vill ni ta med något eget går det givetvis bra.

 

Inte bara titta – Gör!
19-22 April
GästrikKonst på Kungen kl 11-16
Prova på spray, stenciler och kvastpenslar m.m.
Att titta på konst är trevligt och så men det är också roligt och givande att delta.Under påsken har vi öppet 4 dagar i rad och skapar konst tillsammans med hjälp av stenciler, spray, egengjorda pennor och penslar! Det kostar ingenting och inga förkunskaper krävs.
Drop in mellan 11-16


Klotterinventering
Onsdag 8 Maj
Kl. 18.00-21.00
Följ med oss på upptäcktsfärd i det offentliga rummet.
Nu är det vår och dags för klotterinventering! Vi promenerar i grupp och har med oss kamera eller telefon att fota med. Vi har en kamera med oss som vi kan fota med men det går bra att ta med sin egen. Efter promenaden tittar vi på varandras bilder, samtalar om vad vi sett och ser om vi kan hitta någon bild att arbeta kreativt med.

 

Föreläsning med Anna Jörgensdotter  – om posters ord och kamp
Onsdag 15 maj
Kl. 18.00-21.00
Hur kan tryckta ord vara ett offentligt rum?

 

Workshop: Posterklotter
Onsdagar 22 och 29 Maj
Kl. 18.00-21.00
Klottra ihop din egna affisch med klotterinstitutet! Skapa posters genom att klippa,  klistra, rita och måla. Den som vill kan prova översätta sin poster till  screentryck men det går också bra att arbeta analogt och direkt på stora papper.


Workshop: med Henry Bowers

Lördag 1 Juni
Kl 13.00
Skrivar-workshop med Henry Bowers! Klottra ihop en egen rap!
.
.
ISKX- Utställning på Galleri Lars Palm!

1 -16 juni
En gemensam utställning med konst från Klotterinstitutet på Galleri Lars Palm!
Vernissage Lördag 1 Juni kl 16.00
En utställning för alla er som deltagit i ISKX och vill visa saker ni har skapat eller fått inspiration till att göra genom ISKX. Vi tar emot gammalt, nytt, skisser, färdigt, fotat, tryckt, textilat, byggda och textade verk, så länge det har koppling till institutets verksamhet eller är kopplat till institutets tema. Målet är ett galleri fyllt med kreativitet och olika uttryck huller om buller, rakt och snett!

Du installerar själv din konst i galleriet på Onsdagar mellan den 8 Maj till den 29 Maj, kl 18-21. Under utställningens sista dag, den 16 Juni ansvarar du för att hämta din konst. Har du frågor? maila: johan.nora@konstframjandet.se

 

 

 

Kontakt
Epost:: johan.nora(a)konstframjandet.se
Se vad som är på gång på www.instagram.com/klotterinstitututet

 

”Institutet för Samtida Klotter i Gävleborg (ISK-X)” startades upp som ett av sju delprojekt i Konstfrämjandets projekt ”Den ny Konstbildningen” Tillsammans med föreningen K.F Backbeatbolaget arbetade projektet för en gemensam festival 2017. Efter projektets slut drivs initiativet vidare av Backbeatbolaget och Konstfrämjandet Gävleborg under namnet ”Klotterinstitutet”. Med utgångspunkten i att klotter är allas konst, något som alla kan göra, används temat som grund för olika frågeställningar kring konst, kreativitet och demokrati.

Projektet drivs av Konstfrämjandet Gävleborg och K.f. Backbeatbolaget, i samarbete med ABF Gästrikebygden, med stöd av Sigrid Göranssons Stiftelse och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse.