Konstfrämjandet Gävleborg bjuder in till en träff på temat “Plats för konst” . Vi träffas hos Folkteatern Gävleborg i Gävle. Träffen äger rum den 13 April och är ett första steg i att organisera utställningsplatser inför den geografiskt spridda utställningen vi ska göra sommaren 2025.
Datum: 13 April
Sista anmälningsdag: (för lunch och föreställning): 10 April
Adress: Norra Rådmansgatan 23, Gävle
Tid: kl 10-16
Nu har den kommande utställningen fått namnet "I Samlad Rörelse". Under träffen kommer vi berätta mer om hur vi tänker att vi kommer arbeta utifrån temat "samlingen". Men vi vill också prata om att ställa ut konst på knasiga och oknasiga platser, hur man kan skapa nya platser för konst och om att arrangera utställningar. Kom och träffa nya och gamla kollegor, inspireras och lyssna in vad som är på gång inför 2025!
Dagen avslutas med föreställningen Kallocain på Folkteatern och gemensam middag efteråt, för den som vill!
Träffen ingår i en serie möten som arrangeras inom projektet xKONSTx vilket är ett treårigt projekt med målet att sommaren 2025 genomföra en större och samordnad konsthändelse med en geografisk spridning över hela Gävleborg. Vår förhoppning är att denna händelse, och det arbete som leder fram till den, ska kunna ligga till grund för en återkommande konsttriennal. Under hösten 2024 kommer fler träffar att arrangeras!
Anmäl dig till träffen, den gemensamma lunchen och föreställningen senast 10 April!
ANMÄLAN: HÄR
PROGRAM
9.30 - 9.50 Ankomst & fika
9.50-10.05 Välkommen och kort presentation av projektet xKONSTx och Konstfrämjandet Gävleborg
Vi går upp till övningssalen
10.15 - 11.15 Föreläsning av Joakim Forsgren (digitalt)
Joakim Forsgren (f. 1981 i Skutskär) är verksam som konstnär och curator. I sin konstnärliga praktik – som omfattar allt från installationer av objekt, rörlig bild, fotografi och ljud – intresserar han sig för hur synliggörandet av tillfälligheter, motsägelser och oklarheter i samhällsbilden kan bidra till subtila undermineringar av ideologiska strukturer. Joakim Forsgren är utbildad vid den förberedande Konstskolan i Gävle och har sin masterexamen från Konstfack i Stockholm. Uppmärksammade curatoriella arbeten inkluderar utställningarna Istället för gravar i Västra berget, Söderhamn (2018), Seconhand Daylight, Kummelholmen (2026), Den naturliga ordningen (Ordo naturalis), Haninge Konsthall (2015) och Restaurering av inre rum, Charlottenburgs gård, Solna (2014). Mer information om föreläsningen kommer snart.
11.15 - 11.45 Introduktion till Folkteaterns teaterhus
Vi får ett intro och en rundvandring i Folkteaterns lokaler av Peter Oijens. En kik in på bl.a. kostymateljén, rekvisitaförråd, maskverkstad m.m. Folkteaterns lokaler byggdes 1984 som ett hus för repetitioner och produktion av teater för turné, och inte främst för att spela teater i - även fast det idag ibland används till det, men med sin grundfunktion inakt: skapa turnerande teater för Gävleborgs län.
11.45 - 12.30 Lunch i foajén
12.30 - 13.00 Interaktivt verk av Fredrik Sjögren
Efter ett uppehåll på ca 10 år återvänder Fredrik Sjögren till konsten och vill i detta pågående arbete, sammanfoga sina tidigare erfarenheter från måleri, installation och video/performance med de tekniska kunskaper som animation, interaktivitet, ljud och bild/video redigering, men även kommunikation och mediateori som han fått från akademiska studier och kommersiella erfarenheter. I detta verk används en explorativ ansats för att utforska ickelinjärt berättande i en interaktiv audiovisuell installation. Genom att koppla samman objekt, materialitet och rörelser med digitala audiovisuella händelser, bjuds publiken in att aktivt interagera med verket. Ambitionen är även att undersöka hur de interaktiva elementen kan skapa nya former av mening när ljud, bild, rummet och rörelser förändras.
13.00 - 15.30 Workshop - Mappa dig och din plats
En karta behöver inte alltid vara en vanlig karta utan kan belysa många olika lager av information som finns inbäddad i en plats. Tillsammans med Karin Bäckström och Peter Oijens inspireras vi av tekniken “Deep mapping” för att skapa alternativa kartor över olika platser, deras sammanhang, historia och samtid. Förhoppningen är att vi återupptäcker platser och finner nya idéer, och kanske även gemensamma tematiker vi kan arbeta vidare med inför nästa års utställning.
16.00. Föreställning - Kallocain
Kallocain utspelar sig i en framtida dystopisk värld där individen tillhör staten och övervakas konstant. Handlingen följer huvudpersonen Leo Kalls liv i Kemistaden nr 4 och hans skapande av ett sanningsserum som ger honom makt och ära. I Folkteaterns nya dramatisering av Karin Boyes klassiker skapas ett allkonstverk i två akter med hela teaterns ensemble, livemusik, koreografi och videoprojektioner, i regi av Johannes Schmid. Det är en berättelse som mitt i sitt mörker rymmer både svart humor och igenkänningsbar komik, men också en poetisk, vacker och längtande dröm. En önskan om ett annat sätt att leva där alla får vara den de är, där kärlek till medmänniskan får finnas.
18.15 Middag och öl på Llamicé
Gemensam middag för den som vill.