Kungens Konsthall – Klotterfestival

Kan klotter vara allas konst? Ingen kan inte göra klotter. Klotter kan vara första fröet för all kreativitet, rätten att höras och få synas som människa, eller ett sätt att fördriva sin tid och att fylla blocket under meninglösa föreläsningar.

Hur pratar vi om klotter idag? Är teflonklottrets tid förbi? Skapar klottret på väggar och toaletter otrygghet och mobbing? Eller är den en tillgång som höjer den kulturella kvalitén men också priset i vissa kvarter ?

1968 fanns ett klotterplank på Sergels Torg som målades vitt varje morgon för att stå redo för medborgarnas utryck. Hur klottrar vi idag? Finns det ens en möjlighet att uttrycka sig genom klotter på offentliga platser? I slutändan är rätten till det offentliga rummet en fråga om demokrati. Ska vi ta makten över gatan, demokratin och rätten att var en medborgare? Eller är kontrollen över fasaden okej och det är HM affischer dom kommer gräva upp efter oss om tusen år?

Festivalen äger rum på kulturhuset Kungen i Sandviken som en deltagare i GästrikKonst 2016. Projektet riktar sig till ungdomar och unga vuxna. Festivalen pågår under 4 dagar som fylls med både praktiska workshops, en inlämningsutställning för unga konstnärer i länet, en föreläsning, ett diskussionsforum eller en paneldebatt samt och artist-uppträdanden. Projektet Kungens Konsthall kommer arrangeras genom en aktiv deltagarprocess. Konstfrämjandet Gävleborg och kulturföreningen Backbeatbolaget har satt samman en arbetsgrupp med deltagare som tillsammans utformar innehållet i festivalen. I arbetsgruppen får deltagarna själva komma med idéer och förslag på vad de själva vill se i anknytning till ämnet. Arbetsmetoden bygger på att ge utrymme för deltagarnas kreativa idéer och tillsammans skapa festivalen. Festivalen ska utforska begreppet klotter i alla dess former och används för att diskutera demokrati, kreativitet, det offentliga rummet, rätten att uttrycka sig och allas lika värde.

Klotterfestivalen Kungens Konsthall ägde rum 25-28 Mars 2016. På festivalens blogg kan man se mer!

www.kungenskonsthall.blogspot.se

Visa alla