Följ resorna med Kom till byn — från den nya hemsidan!

För ungefär ett år sedan, genomförde Konstfrämjandet Gävleborgs uppstartsprojekt ”Kom till byn” tre resor i Gävleborgs län. Nu finns tre reseskildringar i ljud och bild publicerade på projektets nya hemsida. Där kan ni följa Johan, Saga och Johans upplevelser och höra berättelser som de själva fick höra under resan.

De tre resorna var resultatet av en längre process där [krig], konstnärerna Jon Perman och Karin Bäckström, arbetat med en undersökande förstudie inför en händelse så en persom som aldrig varit på platsen förut, bjöds in till att följa med på en semester med konstprojektet. Resorna ägde rum under sommaren 2016 och resornas huvudpersoner, Saga Hedberg, Johan Ohlsson och Johan Lundin, hade alla svarat på de annonser om en ”Semester med ett konstprojekt” och fått motiverat varför de ville besöka ortera. Alla tre har olika erfarenheter och anledningar till att de valde att ge sig in i processerna, och svara på annonserna. Johan Lundin följde med till Österfärnebo och Gysinge. Hen har själv vuxit upp på landet i Skåne men har därefter bott i större städer. Hen är nu verksam som konstnär och kursledare och bor i Malmö. Saga är född och uppväxt i industristaden Borlänge och har hunnit bo i bland annat Göteborg och Örebro innan hon slutligen hamnade i Stockholm. Där hon jobbar som dramapedagog. Johan Ohlsson, som är lärare, skivsamlare och musikentusiast, följde med projektet till Ovanåker. Johan är uppvuxen i Sandviken, men är numera bosatt i Göteborg. Som gammal bruksortsbo har han en inneboende kärlek för såväl stad som landsbygd.

Med Kom till byn vill vi lyfta frågor och diskussioner platsers olika identitet, värde och framtidsutsikter. Konstnärerna har arbetat med en dokumentär teknik som baseras på samtal, inte intervjuer. Och med utgångspunkt i att platserna skapas tillsammans av de människor som bor där och att betrakta platsen som en öppen process som ständigt skapas gemensamt, både av ortsbor och av besökare.

Besök projektet på: www.komtillbyn.se

Visa alla