Konstfrämjandet Gävleborg

2

Konstfrämjandet Gävleborg

VÄXLINGAR — Bondeliv i bild

Johanna Syrén
Hilding Mickelsson dokumenterade fram till sin död 2002 livet, naturen och människorna i hembygden. Hilding föddes 1919. Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap - södra Hälsingland. När vi ser ett urval av deras bilder tillsammans ser vi hur odlingslandskapet och arbetsmetoder förändrats under ett halvt sekel.

Hälsinglands Museum i Hudiksvall ger, efter godkännande från Hildings efterkommande, tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton. Johanna Syrén väljer bland sina och Hildings bilder för att ge oss en tolkning av vår landsända, vilka vi är och kanske frågor om vart vi är på väg?

 

Har också människorna förändrats eller är det bara det ytliga i kläder och frisyrer som ger tidsfärg? Bilderna som speglar varandra väcker många tankar. Vart tar spåren av generationers möda i jord- och skogsbruk vägen? Vart har människorna tagit vägen, de som syntes i arbete på åkern eller barnen som lekte i ute i sommar som vinter? Är utvecklingen oundviklig och går den bara åt ett håll? Kommer det att finnas en levande landsbygd i framtiden?

 

VÄXLINGAR produceras i ett samarbete mellan WIJ Trädgårdar, föreningarna Konst och landskap och LOKOMOTIV, Hälsinglands museum, Hilding Mickelsson-sällskapet, Region Gävleborg, Gästriklandsfonden och Konstfrämjandet.

 

  • AteljénWijträdgårdar
  • 29/7–8/910.00–16.00
  • Fri entré
  • Extern länk