Konstfrämjandet Gävleborg

2

Konstfrämjandet Gävleborg

VÄXLINGAR — Bondeliv i bild av Hilding Mickelsson och Johanna Syrén

Johanna Syrén
Bondeliv i bild av Hilding Mickelsson och Johanna Syrén visas i Ateljén på Wij Trädgårdar.

Hilding Mickelsson dokumenterade fram till sin död 2002 livet, naturen och människorna i hembygden. Hilding föddes 1919, för nära hundra år sedan. Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap – södra Hälsingland. När vi ser ett urval av deras bilder tillsammans ser vi hur odlingslandskapet och arbetsmetoder förändrats under ett halvt sekel.

 

Har också människorna förändrats eller är det bara det ytliga i kläder och frisyrer som ger tidsfärg? Bilderna som speglar varandra väcker många tankar. Vart tar spåren av generationers möda i jord- och skogsbruk vägen? Vart har människorna tagit vägen, de som syntes i arbete på åkern eller barnen som lekte i ute i sommar som vinter? Är utvecklingen oundviklig och går den bara åt ett håll? Kommer det att finnas en levande landsbygd i framtiden?

 

Hälsinglands Museum i Hudiksvall ger, efter godkännande från Hildings efterkommande, tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton. Johanna Syrén väljer bland sina och Hildings bilder för att ge oss en tolkning av vår landsända, vilka vi är och kanske frågor om vart vi är på väg?

 

VÄXLINGAR produceras i ett samarbete mellan WIJ Trädgårdar, föreningarna Konst och landskap och LOKOMOTIV, Hälsinglands museum, Hilding Mickelsson-sällskapet, Region Gävleborg, Gästriklandsfonden och Konstfrämjandet.

 

  • Ateljén, Wijträdgårdar
  • 29 juli-8 sepÖppet dagligen mellan 10-16
  • Extern länk