Konstfrämjandet Gävleborg

2

Konstfrämjandet Gävleborg

VÄXLINGAR — Utställning på Kulturkossan, Stenegård

Hur förändras människor och landskap? Vad finns kvar av generationers möda och hur relaterar vi till den? Genom fotoutställningen VÄXLINGAR ställer Johanna Syrén och Hilding Mickelssons bilder existentiella frågor om vilka vi är och vart vi är på väg.

VÄXLINGAR visar bilder av människor och landskap från södra Hälsinglands landsbygd, en del tagna i mitten av 1900 talet av bortgångne fotografen Hilding Mickelsson och andra tagna av Johannas Syrén, samtida bilder från samma trakter. Odlingslandskapet och arbetsmetoder har förändrats under det halva sekel som skiljer fotografierna åt.

“– Jag växte upp bland djur på landet men när jag flyttade tillbaka som vuxen var hagarna igenväxta. Jag läste att tre fjärdedelar av jordbruken hade lagts ner sedan 1960-talet och det fick mig att börja fotografera landskapet och bönderna. Hilding Mickelsson är en idol sedan länge och jag har valt bland tiotusentals av hans bilder.  Det var svårt eftersom varje bild är ett mästerverk. Han var en mästare på porträtt som såg människor. Men det kändes viktigt att också visa kampen och det hårda arbetet, inte bara det romantiska och vackra. ” säger Johanna Syrén, som jobbar med projektet för Konstfrämjandet Gävleborg

I sommar visas VÄXLINGAR på tre utställningsplatser i Hälsingland. Först ut är Kulturkossan i Järvsö där utställningen visas mellan 6 juni-3 juli.

I samband med utställningen bjuder Konstfrämjandet Gävleborg in till workshops som producerar gemensam kunskap om projektets frågor.

  • Kulturkossan
  • 6 juni-3 juli11-16