Vague research studios — på Galleri Lars Palm

Vague Research Studios; Kajsa G Eriksson, Lena Berglin och Maria Magnusson; genomför en energi-ritual och premiärvisar samtidigt filmen RITUAL (50 min) på Galleri Lars Palm i Sandviken. Filmen utforskar energigirighet som samhällsfenomen och ritualen som konstnärlig metod.

”Våra äldre äldre mödrar, födde oss på sextiotalet, in i ett energigirigt samhälle som nu vill ha mer och mer. Hur blev vi så energigiriga? En okänd närvaro närvarar, en okänd närvaro presenterar sig.”
ur filmen RITUAL

Film och utställning har sitt ursprung i projektet ”Teknikanvändning som Ritual och Motstånd” som drivs av Vague Research Studios. Projektet har under 2019 – 2020, filmat på tio platser i Sverige, dessa är: Burseryd, Kinnekulle, Sandviken, Hofors, Grängesberg, Njakafjäll, Meselefors, Kallak, Ligga, Messaure och Jokkmokk. Platserna är valda utifrån en önskan att koppla samman platser I Sverige där det finns en historisk koppling till utvinning av energi och råvaror som idag åter aktualiseras i omställning till grön energi och förnyelsebara råvaror. Syftet med projektet har varit att utforska energigirighet och att frammana det som höljs i dunkel i en ökande elektrifiering och teknikanvänding. I en omställning av energi och råvara är frågan om vi inte måste göra en omställning av vår teknikanvändning och förhållande till energi? Från energigirig till energimedveten.

De olika platserna har undersökts genom ritualer. Med ritual menas här en iscensättning som förändrar både platsen och människorna, ett görande för att skapa något tillsammans men också som en upprepad och vardaglig micro-handling som till exempel att använda mobilen. Konstnärerna Kajsa G Eriksson, Lena Berglin och Maria Magnusson, delar generation och en förkroppsligad kunskap av att stå med ena benet i en analog tradition och med det andra benet i en digital tradition. På så sätt blir de som konstnärer, deras historia och deras kroppar länken mellan det analoga och det digitala. Ritualerna gestaltas av analog teknik som dom återanvänt på nya sätt för att visualisera teknikanvändning med andra perspektiv och möjligheter. Begrepp som on/off blir en akt där laddningar måste mötas när on/off inte bara är en strömbrytare. Att höja och sänka volymen blir en fråga om material och form och inte ett vridbart reglage.

Delar av filmen ”Ritual” är filmad med en hand-driven 16 mm Bolex Kamera och där filmen framkallats förhand med växtbaserad eko-framkallare. En annan del av filmen består av phytogram, som är en analog och fotografisk teknik där man använder sig av växters och blommors egna kemiska uppsättning och en ekologisk framkallare för att skapa fotografier direkt på filmens emulsion.

I anslutning till filmen gestaltas en energi-ritual där uttjänta batterier får nytt liv och genom att mötas på nya sätt. Som besökare kan du lämna dina uttjänta AA-batterier, dessa blir då del i en ritual som pågår under utställningen. Efter perioden kommer batterierna lämnas på ÅVC och därmed återvinnas.

Utställningen öppnar utan vernissage den 15 Maj kl 12.00.
Galleriet är öppet: Fre, Lör, Sön: 12-16.

På grund av rådande restriktioner i Sandvikens kommuns lokaler tar vi just nu endast emot bokade besök av personer födda 2002 eller senare, oberoende om du är vaccinerad eller inte. Boka din biljett via vår h biletto.

I besöket ingår besök i galleriet och visning av filmen RITUAL i bekväm stol med micro-popcorn! Sällskap kan boka plats för högst två personer. Biljett kan bokas varje hel-timme. Tänk på att inte besöka oss om du är sjuk! Filmen finns också tillgänglig på föreningens You Tube-kanal, Backbeatbolaget TV, under öppettiderna. Utöver det publiceras en visning av energi-ritualen i våra sociala medier och ett artist talk under utställningsperioden.

Projektet “Teknikanvändning som Ritual och Motstånd” bedrivs med stöd av Kulturbryggan. Utställningen produceras i samarbete med ABF Gästrikebygden och Konstfrämjandet Gävleborg, med stöd av Kulturrådet och Sandvikens kommun.

Visa alla