Konstfrämjandet Gävleborg

2

Konstfrämjandet Gävleborg

Ida Björs — Utställning på Wij Trädgårdar

Ida Björs
När konstnären Ida Björs från Järvsö flyttar in i Ateljén på Wij Trädgårdar i Ockelbo blir det med ett nytt uttryck.

Ida Björs är för många förknippad med finurliga och ofta färgstarka illustrationer i bland annat DN och Kamratposten och för bildrika barnböcker som Cirkus!, Tio små blommor med flera. Hon är utbildad inom grafisk design och illustration på Konstfack och uttrycker sig i tusch, akvarell och oljemåleri samt med stickning, skapande av och dräkter med mycket meraNu har det textila fått ta än mer plats och utställningen ”Textila kollage” presenterar en utforskning i form av kollage, eller någon slags textila bilder, berättar Ida.

– En del är som scener ur berättelser, andra som mönsterformationer. Tygerna, ofta gamla lakan, har fått bestämma formaten. Jag har klippt och fogat samman, blandat upp dom färgade tygerna med textil ur mitt förråd, applicerat, nästat fast och broderat. Processen är en sökande och lekfull sådan och det färgstarka följer naturligt med som en tråd i Idas skapande.

– Jag har färgat tyger med avokado, ekollon, järn, indigo, någon buske, nässlor, rödkål, svarta vinbär, koschenill och krapp. Allt med varierande resultat, skrattar Ida.

  • Wij TrädgårdarAteljén
  • 25/7–6/9Alla dagar kl 11-16