BOOM! — på Galleri Lars Palm

BOOM!

BLI IHOP är en utställning på temat samarbete och hur en helhet skapas av olika komponenter, om hur vi tillsammans blir starkare. Namnet spelar an på nyförälskelse och på att stanna tillsammans. Att utvecklas tillsammans.

Utställningen öppnar utan vernissage den 16 Maj.
ÖPPETTIDER: Fre, Lör, Sön: 12-16.

DIGITALA MÖJLIGHETER: Under utställningens gång kommer vi presentera den i andra format, film, intervjuer m.m. Stay Tuned!

På grund av rådande pandemi har vi en besöksrestriktion på 3 besökare åt gången i galleriet. Tänk på att inte besöka oss om du är sjuk! När du besöker oss, var noga med att visa hänsyn mot andra besökare genom att hålla avstånd, hosta i armvecket och tvätta händerna. Handsprit finns i lokalen.


OM UTSTÄLLNINGEN: Att foga ihop, att foga sig och att göra ofog. Om att samarbeta och om nöd och lust. Inom glastraditionen ska komponenter helst sättas ihop “varmt”, alltså färdigställas i hyttan och ska helst inte limmas efteråt och görs det ska limfogarna inte synas. I utställningen BLI IHOP får limfogarna manifestera det bubbliga kitt som håller ihop BOOM! Medlemmarna har limmat ihop verk som de gjort som enskilda konstnärer och skapat en totempåle eller monument över BOOM!s samarbete. Det är även ett monument över transformativa samarbeten som är stöttande utan inbördes konkurrens eller tävlan, ofta identifierade i sammanhang som handlar om kvinnligt ledarskap och jämställdhetsarbete. BLI IHOP har också en tech-del där besökaren får interagera och sluta en krets med ytterligare enskilda verk av medlemmarna.

BOOM! är en kvinnoseparatistisk glasgrupp som startade 2015, utifrån ett behov av att skapa nya arenor för svenskt glas och på jämställda villkor och har sedan starten skapat olika typer av diskussionsforum, genomfört utställningar, publika performances, gett ut två publikationer, byggt en mobil glashytta och genomfört ett antal workshops med barn och unga, som fått prova att blåsa glas i den. Dei arbetar i projektform (med stöd från bl a Konstnärsnämnden och Kulturbryggan), ofta med olika samarbetsparter. Det är dels institutioner (Eskilstuna Konstmuseum, Gustavsbergs Konsthall, biblioteket i Vårby Gård m fl), men också utövare från andra discipliner. I deras senaste utställning samarbetade de med bildkonstnären och formgivaren Siri Hagerfors som skapade en unik mural, och deras dokumentation av projekten sker i samarbete med serietecknare, hittills Bim Eriksson och Emma Rendel. På olika sätt försöker de vidga sitt fält, både ur ett jämställdhetsperspektiv, men också teknik-, material- och kunskapsmässigt.

————–

Utställningen produceras i samarbete med ABF Gästrikebygden och med stöd av Kulturrådet, Gunvor Göranssons Kulturstiftelse, Lars Bucans Kulturstiftelse och Sandvikens kommun.

Visa alla