Konstfrämjandet Gävleborg

2

Konstfrämjandet Gävleborg

WORKSHOPS

WORKSHOP #TEXTNING

21 okt 2018  kl 14-18
Kungen(Fredriksgatan 35, Sandviken)
Seyamand Sulaiman visar kalligrafi, skrivandet som konst, på arabiska och svenska. Vi målar och sprayar skyltar!
Anmälan till daniel.palmberg@sandviken.se senast 15 oktober

Samarrangemang med Kulturcentrum Sandviken

Workshop: Boys Ink – Baby Crime

Klotterinstitutet ISKX bjuder in alla spraysugna att skapa en vägg tillsammans med ✨Boys Ink – Baby Crime! ✨

Prova olika spraytekniker, lek med mönster och skapa en vägg tillsammans med Boys Ink – Baby Crime! Vi skapar en gemensam målning med ett budskap, som ett lapptäcke flätar vi samman allas personliga stilar och kreativa uttryck.

Boys ink – Baby Crime är baserad i Malmö.

Workshopen arrangeras av Konstfrämjandet Gävleborg i samarbete med K.F Backbeatbolaget och ABF Gästrikebygden

WORKSHOP: Gör din egen fana med Ruben Wätte

Den 11 oktober 2017 kl 18:00
Gör din egen fana och presentation av konstnärskap med konstnären Ruben Wätte på Kungen.

 

Ruben har dom senaste åren jobbat med inriktning mot omfattande konstnärliga forskningsprocesser och självorganiserad kunskapsproduktion.

 

 

Vad är egentligen konst och vad kan en konstnär göra?

 

”Något som jag ofta möter är att många människor har en ganska begränsad bild av vad konst är för något, vilket också begränsar deras tankar om vad en konstnär gör. Det här är ingens fel, det är bara en föråldrad konstsyn som bitit sig fast. Jag arbetar med konst, men jag skapar väldigt sällan konstverk, som t.ex. målningar eller skulpturer. Istället försöker jag skapa förståelse och förändring, både i mig själv och i min omvärld. Det betyder att jag gärna använder konstens och konstnärens frihet till att utforska och utmana, men för mig är konsten större än de små och stora uppror jag oftast arbetar med. Konsten rymmer både fest och protest, både forskning, äventyr, lek och allvar. Jag ser fram emot att presentera min konstnärliga praktik för er, men också emot att tillsammans med er genomföra ett litet konstnärligt ordningsbrott. Jag tror nämligen inte att intellektuell förståelse är tillräckligt. För att det ska bli riktigt intressant, både för mig och för er som vill vara med, måste vi se till att skapa några direkta erfarenheter. Vi måste prova någonting tillsammans.” – Ruben Wätte, konstnär.

 

WORKSHOP: Att göra plats för...

Den 25 februar 2017 kl 15.00
Textil workshop med konstnären Eva Arnqvist på kungen!

 

Vems kvarter är mitt kvarter? 
Är offentliga platser ämnade för mig? 
Kan jag påverka min omgivning?

 

Välkommen på workshop med Eva Arnqvist. Workshopen inleds med en kort introduktion följd av en gemensam diskussion där vi tillsammans försöker ringa in och sätta ord på vad i det lokala som vi vill påverka, förändra, diskutera och lyfta. Utifrån denna diskussion arbetar vi sedan praktiskt med att tillsammans skapa en gemensam gestaltning som visar angelägenheter, idéer och frågor.

Eva Arnqvist är konstnär verksam i Stockholm. Hon arbetar i en rad olika medier och använder sig av konsten som ett verktyg för att undersöka, agera och kritiskt reflektera kring hur vi bygger plats och samhälle. Hon arbetar ofta kontextspecifikt, både enskilt och i grupp och har genom åren varit med att utveckla och driva flera större arbeten från medborgardialogprojekt till hembygdsförening.

 

WORKSHOP: Att göra egna fanzines, posters och publikationer

Lördag 4 Februari 2017 Kl 15.00
Är du sugen på att lära dig hur du gör dina egna posters, fanzines eller publikationer?

 

Vi samlas kl 15 för ett samtal om fanzines och den svenska fanzine-scenen med Mika Wiborgh, för att sedan prova på att trycka posters eller grafiska blad. Efter det formar vi tillsammans iden om en egen publikation som ISK-X planerar att släppa under våren.

 

Mika har själv en stor fanzine-samling med olika samtida Fanzines och tillsammans med honom tittar vi på hur ett fanzine kan se ut och får inspiration till vår egna publikation som ISK-X kommer skapa under våren.

 

Johan Nora håller en genomgång av olika sätt att förvandla sin egna bilder till screentryck och den som vill får prova på att trycka posters och grafiska blad. Bilder som kan bli ett eget konstverk, eller en del av ett fanzine.

 

Slutligen fokuserar vi på vårt eget fanzine som ISK-X ska publicera, går igenom olika ideer som vi jobbat med och hittar på nya teman som kan vara roliga att ha med. Har du någon egen ide eller vill du hjälpa till med arbetet?

 

 

på Kungen, fredriksgatan 35 i Sandviken
Vi bjuder på lättare mat, läsk och kaffe.

WORKSHOP: K-märkning av samtida klotter!

10 December 2016 kl 14.00
Den som kontrollerar historien kontrollerar också nutiden och framtiden. Historien ska därför skrivas med så många röster som möjligt. Kom och var med på en workshop som ger dig verktyg att ta plats och skapa den gemensamma historien och möjlighet att påverka det offentliga rummet.
Workshopen ger en praktisk och teoretisk genomgång av vad som krävs för att något ska k-märkas. Utifrån de inventeringar som Klotterinstitutet gjort, gör vi sedan tillsammans en ansökan om k-märkning av klotter.

 

På Kungen, Fredriksgatan 35 Sandviken
Rat & Dragon:
Anja Örn, konstnär och en av de som driver Galleri Syster i Luleå. Tomas Örn, konstnär, doktorand på Luleå tekniska universitet och byggnadsantikvarie. Tillsammans arbetar de under namnet Rat & Dragon. De använder sig av konsten som metod i förståelsen av en plats. De intresserar sig speciellt för de oprogrammerade ytornas demokratiska potential och har tittat på hur graffitin påverkar sådana platser. Tomas har tidigare studerat den historiska betydelsen av gatukultur och graffiti och arbetat med bevarandet av graffitimålningen Fascinate i Stockholm.

WORKSHOP: Klotterinventering

5 November 2016 kl 14.00
Var med och skapa ett unikt arkiv!

 

Följ med på den andra Klotterinventeringen av Sandviken Lördag den 5 November kl. 14.00!
I våras gjordes den första inventeringen av Sandviken klotter under Klotterfestivalen på Kungen. Den resulterade i ca 500 olika bilder av klotter från olika tider, som fanns på gatorna just då. Konsten på gatorna är föränderlig och vi har som ide att fortsätta inventera det som händer ute på våra torg och gator och utifrån det skapa ett unikt arkiv.

 

Utifrån det vi samlar in under inventeringen kommer vi prova på att K-märka något klotter som finns i Sandviken. Detta kommer göras tillsammans med Tomas och Anja Örn som besöker Institutet i December.

 

Vi samlas på Kungen kl 14.00
(Fredriksgatan 35, Sandviken)

WORKSHOP: Bygg ett eget plank!

Lördag den 22 /10 2016 kl 14.00.

 

Vi bygger en egen offentlig plats – ett nytt plank att klottra på! Vi gör det med utgångspunkt ifrån materialet vi har på Kungen och bygger så stort och mycket vi kan tillsammans.
Alla våra arrangemang är öppna, det är fritt fram att ta med er så många vänner ni vill och kan!